Vragen? Zie hieronder de meest gestelde vragen over bedplassen

 

Wilt u meer weten over bedplassen en advies van een specialist krijgen?

 

DryNites® is partner van de vereniging 'drogenachten.be'. De leden van deze vereniging zijn Belgische artsen die gespecialiseerd zijn in enuresisproblemen. Op de website www.drogenachten.be vindt u meer informatie over bedplassen en enkele tips over wat u al dan niet mag doen. 

De meest gestelde vragen over bedplassen

Hier vindt u misschien wel het antwoord!

Filteren op categorie:

Alle vragen

Ja. Er is inderdaad vastgesteld dat kinderen 44% kans maken op bedplassen indien een van de ouders last had van bedplassen in zijn of haar kindertijd. Als beide ouders kampten met het probleem, bedraagt het risico 77%. Bedplassen wordt bovendien twee tot drie keer vaker vastgesteld bij jongens dan bij meisjes.

Nee. De leeftijdscategorie die er het meest last van heeft, zijn de vijf- tot tienjarigen. Daarna verdwijnt enuresis geleidelijk aan. Slechts drie procent van de tieners heeft er immers nog last van. Bij volwassenen is enuresis tot slot echt uitzonderlijk.

Nee. Bedplassen is geen ziekte, maar een vertraging in het leerproces om 's nachts droog te blijven. Er is meestal wel iets aan de hand als het kind meer dan zes maanden lang droog is gebleven en daarna opnieuw begint te bedplassen. Het kan een symptoom zijn van een aandoening als diabetes, een infectie van de urinewegen of een nierziekte. Praat in dat geval zeker met uw arts.

Blijft de bedplassen aanhouden na de leeftijd van zes jaar, dan kan de huisarts of een kinderarts u advies geven. Geef aan of het om primaire enuresis gaat (het kind is nog niet droog gebleven) dan wel secundaire enuresis (het kind plast opnieuw in bed na meer dan zes droge maanden). Op zesjarige leeftijd zijn kinderen meestal in staat om hun blaas te beheersen en de behoefte te voelen om naar het toilet te gaan als dat nodig is.

Lees voor meer informatie ons artikel 'Wanneer moet u een gezondheidsprofessional raadplegen?'.

Nee. Als het bedplassen van uw kind zich alleen 's nachts voordoet en het overdag niet kampt met andere aandoeningen van de urinewegen, zijn geen onderzoeken nodig. 

Wees discreet en praat er met niemand over in aanwezigheid van uw kind. Alleen uw arts kan u goed advies geven en oplossingen aanreiken op maat van uw situatie. We raden echter aan om, met toestemming van het kind, andere personen op de hoogte te brengen die mogelijk zullen worden geconfronteerd met het bedplassen van uw kind wanneer het buitenshuis slaapt. Bijvoorbeeld: een leerkracht tijdens een schoolreis, de ouders van een vriendje bij wie uw kind blijft slapen, de verantwoordelijke van een vakantiepark enz.

Als kinderen lijden onder hun bedplassen en er daardoor problemen ontstaan in hun relatie met anderen en met zichzelf, bijvoorbeeld de neiging om zich af te zonderen, zichzelf de schuld te geven of zich minderwaardig te voelen, dan verdient het aanbeveling om een psycholoog in te schakelen, zodat het kind zijn zelfvertrouwen kan terugwinnen. Lees hierover ons artikel 'Wanneer moet u een gezondheidsprofessional raadplegen?'. 

Ja. Mocht het een ziekte zijn, dan zou bedplassen tot de meest voorkomende aandoeningen behoren (ver voor astma). Bijna 18% van de drie- tot vijftienjarigen plast al dan niet regelmatig in bed. In België kampen meer dan 250.000 kinderen met het probleem.

Ja. In 70% van de gevallen gaat het om een jongen. Voor een specifieke oplossing op basis van het geslacht van het kind biedt DryNites® specifieke nachtbroekjes assortimenten aan voor jongens en voor meisjes.

In geen geval. Bedplassen doet zich voor tijdens de slaap. Het kind is er dus niet verantwoordelijk voor en doet het ook niet opzettelijk. Als u kinderen een standje geeft, zullen ze zich nog schuldiger voelen en zal dat hun zelfvertrouwen aantasten. Moedig hen in de plaats aan en maak hen bewust met behulp van de dagelijkse opdrachtjes.

Dat is geen goed idee: zowel belonen als straffen laten uitschijnen dat het kind verantwoordelijk is voor het bedplassen, en dat is niet het geval. Moedig uw kind echter aan om de dagelijkse opdrachtjes uit te voeren. Een droge nacht wordt zo een beloning op zich!

Nee. Het is nutteloos om elke avond bij het slapengaan hetzelfde te herhalen. Het is de verantwoordelijkheid van het kind om er zelf aan te denken om voor het slapengaan naar het toilet te gaan en dus zelfstandig te zijn.

Nee. Vanaf de leeftijd van 6 jaar is uw kind voldoende groot en zelfstandig om zonder uw hulp zijn pyjama en lakens te verversen. Hij zal er bovendien erg trots op zijn. Wees echter niet boos als hij u roept. In dat geval is hij er nog niet klaar voor.

Als uw kind jonger is, kunt u hem verschonen, maar dan met zijn hulp.

Nee, wel integendeel. In dergelijke gevallen zal het superabsorberende en discrete DryNites® nachtbroekjes een onmisbaar hulpmiddel zijn. Nachten die buitenshuis doorgebracht worden, dragen bij tot de ontwikkeling van de zelfstandigheid en het vertrouwen van het kind in zijn vaardigheden. Dergelijke uitstappen zijn dus ten zeerste aan te raden. Laat uw kind weten dat hij niet de enige is die soms nog in zijn bed plast. Praat er in geval van een schooluitstap ook over met de leerkracht of met de stage- of kampverantwoordelijke zodat hij uw kind op een discrete manier kan helpen mocht het probleem zich stellen. Maar wees gerust, in de meeste gevallen verloopt alles erg vlot!

Absoluut niet. Respecteer de slaap van uw kind. Een verstoorde nachtrust zal het probleem in geen geval verhelpen, en deze methode is in de meeste gevallen erg inefficiënt.

Nee. Als uw kind echter vaak nog drinkt omdat hij dorst heeft, moet u hem erop wijzen dat het belangrijk is om overdag regelmatig te drinken. Op die manier zal hij minder dorst hebben bij het slapengaan. Het is sterk af te raden om na 18.00 uur nog gesuikerde, koolzuurhoudende en melkdranken te drinken. Kies in de plaats daarvan voor water.

Als u DryNites® nachtbroekjes gebruikt, kunt u het met uw kind hebben over absorberende nachtbroekjes en niet over luiers. Benadruk voldoende het verschil zodat hij zich niet als een baby behandeld voelt.

Sommige moeders vrezen dat het dragen van DryNites® nachtbroekjes het probleem van bedplassen alleen maar zou verlengen. We moeten er echter rekening mee houden dat het kind niet met opzet in zijn bed plast. Het is dus niet logisch om van een situatie te vertrekken die het kind niet beheerst, waarvoor hij niet verantwoordelijk is en die ernstige gevolgen kan hebben voor hem en zijn omgeving. Bied uw kind dus dit efficiënte en onmiddellijke hulpmiddel tot hij er geen behoefte meer aan heeft.

De DryNites® broekjes en matrasbeschermers zijn in zowat elke supermarkt verkrijgbaar. Ze zijn meestal in hetzelfde gangpad te vinden als de luiers.

DryNites® biedt u twee oplossingen: absorberend nachtbroekjes en matrasbeschermers.

De DryNites® broekjes voor jongens en meisjes kunnen discreet onder een pyjama of slaapkleed gedragen worden. De jongens en meisjesmotieven die op de broekjes gedrukt zijn, werden gekozen door kinderen. Wegwerpmatrasbeschermers zijn de perfecte oplossing om de matras te beschermen, vooral als uw kind geen aangepast ondergoed wil dragen of nog maar af en toe in bed plast.

Omdat de DryNites® erg discreet zijn en eruitzien als gewoon ondergoed, is dit niet nodig. Maar als uw kind dat prettiger vindt, kan hij er uiteraard zijn gewone ondergoed overheen dragen.

De absorberende DryNites® broekjes hebben een waterafstotende buitenkant, een absorberende binnenkant en voelen overal erg zacht aan. Ze zijn uiterst efficiënt, discreet en comfortabel.

De DryNites® nachtbroekjes voor jongens en meisjes zijn verkrijgbaar in drie maten:

3-5 jaar 16-23 kg

4-7 jaar 17-30 kg

8-15 jaar 27-57 kg

Ja. Het DryNites® broekjes kan tijdens de volledige medische behandeling tegen enuresis gebruikt worden en zullen de behandeling zelfs bevorderen.

Wilt u ons ook uw verhaal vertellen?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier!

TOP