Wees niet bang om naar de dokter te gaan.

Wees niet bang om naar de dokter te gaan.

Als u en/of uw kind zich zorgen maken en het bedplassen moeilijk kunnen verdragen, praat dan met een arts of specialist om uw kind te helpen behandelen.

Nachtelijk bedplassen, ga naar een specialist.

Bedplassen bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. De diagnose van een specialist zal helpen om de situatie te verduidelijken. De kinderarts is het eerste aanspreekpunt. Op zijn advies, wenden ouders zich tot een uroloog indien nodig. Hij kan de precieze symptomen verduidelijken en, indien nodig, een therapie uitwerken.

Maar wat gebeurt er eigenlijk bij de uroloog? En wat als het kind bang is voor de dokter? Er zijn verschillende manieren om het eerste bezoek op een kindvriendelijke manier voor te bereiden, zodat het een positieve ervaring wordt. Op die manier staat niets een succesvolle behandeling in de weg.

Om het bezoek van je kind aan de dokter aangenamer te maken, zijn de volgende zaken nuttig:
- Leg je kind uit wat er tijdens de afspraak gaat gebeuren.
- Lees prentenboeken over het onderwerp of onderzoek samen zijn/haar favoriete knuffeldier.
- Overdrijf het bezoek aan de dokter niet.
- Voor de afspraak, moedig je kind aan: “Samen kunnen we het!”
- Kalmte en sereniteit uitstralen
- Vermaak je kind in de wachtkamer met spelletjes of boekjes en maak hem aan het lachen.

Wat veroorzaakt angst voor de dokter?

Wanneer een bezoek aan de kinderarts op het programma staat, reageren kleine patiëntjes soms met paniek. Als de dokter met het onderzoek begint, beginnen ze te huilen. Sommige kinderen zijn al bang in de wachtkamer of willen niet eens de behandelkamer binnengaan. Angst voor het onbekende of voor pijn brengt kleintjes van hun stuk. Veel ouders hebben het gevoel dat zij in deze situatie maar één keuze hebben: de angstige patiënt dwingen om tegen zijn of haar wil naar de afspraak te komen. Maar zo hoeft het niet te gaan.

Om van de angst van je kind voor de dokter af te komen, moet je eerst de onderliggende oorzaken aanpakken. Waarom is de angst voor een onschuldig bezoek aan de dokter zo groot? In de meeste gevallen is het antwoord verrassend eenvoudig: het is onzekerheid. Kinderen weten gewoon niet wat ze kunnen verwachten als ze naar de dokter gaan. Plotseling worden ze geconfronteerd met een vreemdeling in een witte jas die soms onaangename tests moet uitvoeren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kleintjes bang zijn of met weerstand reageren. Zelfs baby’s gaan huilen als ze zich bedreigd voelen door een onbekend contact.

Zo’n reactie is volkomen normaal. Onze angst heeft ons sinds de oudheid geholpen te overleven. Als we ons angstig voelen, gaat ons hart sneller kloppen. Onze spieren worden van meer bloed voorzien, onze luchtwegen verwijden aanzienlijk. Ons lichaam probeert ons te beschermen en zich voor te bereiden op een mogelijke ontsnapping. Op deze manier verdedigen kinderen zich ook als een vreemde hen aanraakt. Pas na verloop van tijd leren zij begrijpen dat de kinderarts geen kwaad in de zin heeft.

Hoe moedigen ouders hun kinderen in deze tijd aan?

In dit proces zijn ouders in staat hun kinderen te ondersteunen. Onderwijs en begeleiding zijn hier essentieel. Het is bijzonder belangrijk om van tevoren uit te leggen wat er tijdens een bezoek aan de dokter gebeurt. Hoe vindt het onderzoek plaats? Waar kan je kind zich op voorbereiden? Om deze dingen duidelijk uit te leggen, zijn prentenboeken of gezamenlijke simulaties thuis geschikt. Gebruik een speelgoeddokterskoffer om de lievelingspop of -teddybeer van je kind te onderzoeken en er samen voor te zorgen. Door samen met hun ouders een boek te lezen en te bekijken, leren de kleintjes over de typische gang van zaken in een dokterspraktijk. Op die manier weet je de volgende keer wat je kunt verwachten.

Daarom is het ook belangrijk de kinderen vooraf over de afspraak te informeren. Dit geeft hen genoeg tijd om zich aan te passen. Probeer het komende bezoek niet te overdramatiseren. In plaats daarvan, straal kalmte en sereniteit uit. Kinderen leren zich snel aan te passen aan de gevoelens van hun ouders en zullen zich op hun beurt ontspannen. Bovendien doet goede overtuigingskracht wonderen tegen angst. Wees eerlijk tegen je kind: “Ik weet dat een doktersbezoek als dit onbekend voor je is. Maar ik ben bij je en samen komen we hier snel doorheen! ". Woorden als deze zorgen er niet alleen voor dat kleine patiëntjes zich beschermd voelen, maar versterken ook de band tussen ouders en kinderen.

Ter plaatse kunnen kinderen worden afgeleid door spelletjes of prentenboeken uit de wachtkamer of van thuis. Misschien is er een speciaal stuk speelgoed in de praktijk dat uw kind thuis niet heeft? Als de kinderen zich dan in het spel verdiepen, verdwijnt de angst vanzelf. Lachen helpt ook om stress te vergeten, omdat het tonnen gelukshormonen vrijmaakt. Als het hun beurt is, hebben stressvolle gevoelens geen schijn van kans.

Wat doet een uroloog eigenlijk?

Om je kind van de angst om naar de dokter te gaan te verlossen, is het belangrijk om over het proces te leren. Daarom leggen we in dit artikel uit wat jij en je kind kunnen verwachten van een urologisch onderzoek.

De eerste afspraak met de uroloog begint meestal met een vraaggesprek. Dit uitvoerige gesprek met de arts vormt de basis voor het daaropvolgende onderzoek. De uroloog stelt ook de eerste vragen over de frequentie, de hoeveelheid en het tijdstip van het bedplassen. Hij of zij zal ook vragen naar de ontlasting, omdat onopgemerkte constipatie ook een oorzaak van bedplassen kan zijn. Als de symptomen vaker voorkomen in je familie, is het de moeite waard dit te vermelden.

Het plasdagboek speelt een belangrijke rol in deze discussie. Experten noemen het het plasprotocol. Ouders en hun kinderen doen dit minstens 48 uur. Het weekend is hier ideaal voor. Gedurende deze tijd noteren zij in detail wanneer en hoeveel vocht het kind binnenkrijgt. Het soort vloeistof speelt ook een rol. De ouders noteren dan de tijd dat het kind naar het toilet moet en de hoeveelheid uitgescheiden urine. Onze DryNites® broekjes bijvoorbeeld, kunnen worden gebruikt om de hoeveelheid urine te bepalen die 's nachts wordt uitgescheiden. Weeg gewoon de droge en natte broek. Het verschil, met inbegrip van de urine van de eerste ochtend, geeft de hoeveelheid urine die ‘s nachts is geproduceerd.

De DryNites® bedplaskalender kan gratis worden gedownload en geprint. Het is het beste als je al een ingevulde versie meeneemt naar het eerste urologisch onderzoek van je kind.

Na het gesprek begint de arts met een lichamelijk onderzoek. Deze bestaat gewoonlijk uit verschillende elementen:
- Hij scant de buik van het kind om eventuele verhardingen op te sporen.
- Er wordt een echografie van de nieren en de blaas gemaakt.
- Hij analyseert een urinemonster om infecties als oorzaak van bedplassen uit te sluiten.
- Indien mogelijk, beoordeelt de arts het plasdagboek dat u hebt meegebracht.
- Na deze onderzoeken kan de uroloog in bijna alle gevallen een duidelijke diagnose stellen van de oorzaak van bedplassen. De specialist bespreekt dan mogelijke behandelingsopties met de ouders en het kind. Maak van de gelegenheid gebruik om alle vragen te stellen die voor u en uw kind van belang zijn. Laat de specialist u alles rustig uitleggen tot u het begrijpt.
- Op onze website kunt u vooraf meer te weten komen over het onderwerp. In de categorie “Bedplassen begrijpen” vindt u nuttige informatie over de behandeling van bedplassen.

Laatst bijgewerkt oktober, 2023

Tags: Tips en advies , Tips van onze experten , 3 - 4 jaar, 5 - 7 jaar , 8 - 13 jaar

Gerelateerde artikels

Ontdek onze producten

Vind het juiste product voor uw kind
Absorberend nachtondergoed voor jongens

Nachtbroekjes voor jongens

Ontdekken
Absorberend nachtondergoed voor meisjes

Nachtbroekjes voor meisjes

Ontdekken
Absorberende matrasbeschermer

Absorberende matrasbeschermer

Ontdekken
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Gelieve de verplichte velden in te vullen
Gelieve de verplichte velden in te vullen.